’t Gazetje


Zaterdag 17/12/2022: Daguitstap Sint-Niklaas

Vandaag hebben we bijgeleerd over de stad Sint-Niklaas. De stad wordt door velen gezien als de hoofdstad van het Waasland. De stad telt ongeveer 80.000 inwoners die Sint-Niklazenaars worden genoemd. De naam Sint-Niklaas is afgeleid van Nicolaas van Myra, de patroonheilige van de stad. Begin 13de eeuw werd voor hem een parochie opgericht en een bijhorende kerk gebouwd, de Sint-Nicolaaskerk. De stad is ook bekend om haar marktplein, het grootste van België.

Na de wandeling hebben we een bezoek gebracht aan het Mercatormuseum. We zijn veel te weten gekomen over de wetenschapper Gerard Mercator. Een gids gaf ons uitgebreid uitleg over het begrip ‘atlas’. Gerard Mercator liet in 1569 zeevaarders voor het eerst toe een vaste koers uit te zetten.
De zeldzame aardglobe (1541) en hemelglobe (1551), opgenomen in de Vlaamse topstukkenlijst, zijn dé blikvangers van het museum.


Zaterdag 22/10/2022: Daguitstap Gent

Het was weer een geweldige dag vandaag. We hebben het Gravensteen bezocht met een gids. Het Gravensteen is een middeleeuwse burcht in het hartje van de stad met smalle torentrappen, forse kantelen, tot de verbeelding sprekende vertrekken en een machtig uitzicht. Na de rondleiding zijn we gezellig gaan eten met zicht op het Gravensteen;
het Sint-Veerleplein. De Gentse binnenwateren hebben we verkend met een bootje. Varen naar het verleden, zich onderdompelen in de Keizer Karelstad en verborgen plekjes ontdekken.


Zondag 25/09/2022: Huifkartocht door regio Torhout en omstreken

Het was een fantastische dag!


Bezoek Safaripark Beekse Bergen 27 juli 2022 (foto’s Genyflore Glorieux)

Met een 10-tal leden hebben we Safaripark Beekse Bergen bezocht. Het was een geweldige uitstap. Uniek, leerzaam en onvergetelijk tegelijk. Eerst zijn we met de bus op autosafari geweest. Op uitgestrekte open vlaktes bevinden zich zebra’s, giraffen en struisvogels. Nadien was de bootsafari aan de beurt. Tijdens heel het bezoek kom je in oog te staan met wilde dieren in, op en aan het water. Een fantastische belevenis!

Chantal De Boeck


Zaterdag 23 april 2022
Wandeling in de tuinen van Stene met gids

Het was een leuk bezoek aan Stene, waar we heel wat tekst en uitleg gekregen hebben door een gids van lange Nelle.

Chantal De Boeck


Zondag 20 februari 2022
Bezoek Train World met de Oriënt-Express in Schaarbeek

Mag ik jullie een slecht weer tip geven als het koud is, pijpenstelen regent of in ons geval een hevige storm met rukwinden? Dan is Train World een ideale bestemming. Gemakkelijk te bereiken. Overstappen in Brussel en halte in Schaarbeek. Het museum bevindt zich in het oude station van Schaarbeek amper 50 meter van de uitgang van het nieuwe station. 

Ons land was de pionier op het vasteland om een eerste treinverbinding op te zetten. Daar zat Leopold I voor een groot stuk tussen. Vooraleer hij koning der Belgen werd, was hij prins-gemaal van de Engelse kroonprinses. Een sprookje in wording maar jammer genoeg overleed Leopold zijn echtgenote in het kraambed. Toen ons land onafhankelijk werd en men een koning zocht, was Leopold I de favoriet. Hij was ondertussen hertrouwd met de dochter van de Franse koning en was afkomstig van een Duits Hertogdom. Strategisch een goede zet om invasies van buurlanden te voorkomen. Leopold I had zeer goede relaties met het Engels koningshuis. Des te meer omdat zijn neef Albert ondertussen getrouwd was met de legendarische Engelse koningin, Queen Victoria. Het mag dan ook niet verbazen dat hij snel op de hoogte kwam van een nieuw vervoersmiddel, de locomotief. Onze koning zag direct het potentieel. Toerisme, vervoer van grondstoffen en afgewerkte producten.

Toen wij op bezoek waren stond een deel van de tentoonstelling in het teken van de Oriënt-Express. En ook daar speelt een Belg een pioniersrol. Wanneer mr. Nagelmackers in de jaren 1860 een treinrit nam in de VS was hij fel onder de indruk van de luxueuze couchetten en restauratie rijtuigen. Na heel wat vergaderingen om zijn treinwagons aan bestaande treinen te hangen, kon het Oosters avontuur beginnen. Kairo en Istambul kon je bereiken in 60 uur. Een reis naar Bagdad en Syrië duurde 8 dagen. Wist je dat het eerste station in Istambul door Belgen werd gebouwd en ook de eerste tramlijn. En ja erf is een link met Oostende. In Oostende gebeurde het onderhoud van de wagon-lits rijtuigen.

Train World kan zowel jong (waartoe we onze groep mogen rekenen 😉 ) en oud verrassen. Je kan er wandelen door verschillende rijtuigen, leert over wissels, klokken enz. Voor velen ook nostalgie als je in een treinstel komt van je kindertijd. In covidtijden is een CST en identiteitskaartcontrole verplicht.  Vergeet ook de app niet. De link vind je hier. Applicatie Train World-audiogids – Train World . Je tikt het nummer dat vermeld staat in het museum en je krijgt direct alle uitleg. Voor een bezoek aan Train World mag je zeker 2 à 3 uur uittrekken.

Tot een volgende.

Eric


Zondag 13 februari 2022
Nieuwjaarsfeest met fondue en bowling

Super lekker!

Het was een fantastische namiddag!


Zondag 30 januari 2022
Maaltijd bij RIB’N’KIP + wandeling Groenhovebos in Torhout

Groenhovebos Torhout
Groenhovebos in Torhout

Als je houdt van ribbetjes moet je zeker eens binnenlopen in rib’n kip in Torhout.
Kip stond niet op het menu, maar zag er superlekker uit. Enkel van de vegetarische schotel, hoorde ik dat er te veel pasta in zat.

Die calorietjes moesten er terug af en deze keer kozen we voor een onbekend stukje groenhovebos in Torhout.  In 1949 overleed de eigenaar van het kasteel en
3 erfgenamen die kloosterzuster waren, besloten om er een plopsaland voor nonnen van te maken. Er was een roeivijver, tennisterreinen, schommels en een zwembad. Aan de ontspanning kwam een einde toen een non verdronk in het zwembad. We kozen voor het spechtenpad dat ons  rond en in het Groenhovedomein bracht. Na afloop kan  je iets drinken in de groene specht, wat wij deden of in de nabijgelegen manège.

Er zijn een 4-tal wandelingen uitgetekend van 2 tot 12 kilometer. Meer info vind je hier : 2418E51391AFF4ACDB749ACC3CDD7066 (visittorhout.be)

Tot een volgende

Eric Deschuyter


Zondag 23 januari 2022
Bezoek Abdij Ten Putte in Gistel
met gids

Het was een koude maar prachtige dag. De gids heeft met hart en ziel verteld over de geschiedenis van de Abdij en de moord op de Heilige Godelieve van Gistel. Het leven van de zusters heeft de gids met zijn verhalen ook tot leven gebracht. Na de gidsbeurt van enkele uren zijn we iets gaan drinken in het cafetaria van de Abdij.

Chantal De Boeck

Omstreeks 1100 werd op de plaats van de marteldood van Godelieve een abdij gesticht. 
In 1578 werd de oude abdij verwoest door de geuzen. De zusters benedictinessen moesten vluchten en richtten een nieuwe abdij op in Brugge. 
Godelieve werd gewurgd en ondergedompeld in een waterpoel.

Zaterdag 04/12/2021
Bezoek Dossin Kazerne te Mechelen met gids

Na een gemoedelijke treinrit en ca. 15 min wandelen aan ons doel aangekomen.Een zeer enthousiaste gids met een diepgaande kennis leidde ons door de tentoonstelling,
waarvoor dit nieuwe, supermoderne gebouw als herdenking werd opgericht.De tentoonstelling laat een diepe indruk na en laat je niet onberoerd.Geluncht in het prachtige, nabijgelegen historische abdijgebouw, het Predikheren.De kazerne zelf bevindt zich aan de andere kant van de straat en werd omgebouwd
tot luxeappartementen. Toch een beetje cynisch, als je het ons vraagt…Na de lunch mooie wandeling tot in het centrum met de Grote Markt, waar we nog het “Zotte Kunstkabinet” hebben bezocht.
Na een laatste drankje wandeling terug naar het station voor de terugreis.Een leuke en leerrijke daguitstap naar een stad die heel veel te bieden heeft!Mechelen zal zeker nog eens worden aangeboden!

Genyflore Glorieux

Gids Dossin Kazerne Mechelen
Chantal De Boeck/Genyflore Glorieux

Zondag 19/12/2021
Kerstwandeling in het centrum van Oostende

Tijdens de wandeling waren heel veel lichtjes te zien.  Oostende heeft in totaal zo’n 623.820 lichtjes in slingers, decorstukken, op belangrijke pleinen, in bomen, op een aantal iconische gebouwen, monumenten … voorzien. We zijn de wandeling gestart langs het stadhuis naar de Alfons Pieterslaan. Via het Leopold I-plein, zo richting kursaal Oostende hebben we kunnen genieten van een lichtgevende maan op de zee. Het Wapenplein was weer een pareltje en de Lichttunnel in de Adolf Buylstraat zorgde voor een sfeervolle animatie. We zijn geëindigd in het Leopoldpark dat opgelicht was door meer dan 170.000 lichtjes. Een glaasje gluehwein kwam hier zeker in aanmerking.

Chantal De Boeck


Dinsdag 23/11
Stockman en Vos: ‘TA TA TA TAAA!’

Een geweldige concert-conférence met een humoristische kijk op Beethoven met de bekende sopraanzangeressen Astrid Stockman en Liesbeth Devos.

Chantal De Boeck


Zondag 14/11
Bezoek Arboretum Koekelare met natuurgids

Prachtige herfstkleuren bij onze tocht in Koekelare bos en het arboretum. Dat Koekelare gekend is voor zijn Koekelare den omwille van zijn snellere groei en opbrengst. Of hoe herken je een boom die zijn eindfase nadert. En waarom de suikeresdoorn of ahorn zo prominent aanwezig is op de Canadese vlag, het is een kleine greep uit de weetjes die de natuurgids ons gaf.

Zondag 14/11
Gezellig samenzijn met het spel boltra

Zoals steeds werden we in de klijteput gastvrij onthaald. We begonnen met een apero en een lekkere snack. Nadien was het tijd om te trabollen. Na wat uitleg over het spel, splitste de groep zich in 2.  Beide teams haalden een overwinning. Om af te sluiten volgde heerlijke Sint Maartentaart met 2 koppen koffie of thee.

Eric Deschuyter


Zaterdag 30/10
Etentje en bezoek kasteel Loppem

Deze activiteit lokte meer dan 20 leden en het werd inderdaad een heel leuke en fijne dag! Na een zeer lekkere lunch in aangename sfeer was het tijd voor een leerzame rondleiding met een gids die een wandelende encyclopedie bleek te zijn! Een prachtig gerenoveerd kasteel met een rijke geschiedenis zo dicht in onze buurt, dit wisten zelfs de meesten onder ons niet. Daarna nog met een harde kern iets gaan drinken in de buurt. De stemming zat er goed in en de lachsalvo’s volgden elkaar op: een toffe afsluiter van een heel fijne dag.

Genyflore Glorieux


Zaterdag 18/09
Wist-je-datjes-wandeling over de kust

In het kader van de ‘MAAND VAN DE VRIJE TIJD’ in Oostende hebben wij in
september 2021 een ‘wist-je-datjes-wandeling’ georganiseerd. De weergoden waren ons gunstig gezind. We maakten een wandeling van zo’n 5 km van het vogelopvangcentrum naar de duinen, de dijk en keerden langs het Natuurpark Raversijde terug. Verschillende leuke weetjes kwamen aan bod, zoals hoe groot is de Noordzee? Is het altijd mooi weer aan de kust? Hoe groot is een zandkorrel? Kan de zee bevriezen? Nadien hebben we genoten van een drankje op terras in Walrave.

Chantal De Boeck